Doorgaan naar artikel

Afzet Jonagold verloopt regelmatig

“Prijzen kunnen altijd beter”, reageert de woordvoerder van Veiling Borgloon, “De prijzen voor Jonagold zijn echter stabiel en op een redelijk niveau.” Dan gaat het om prijzen van 56 tot 60 cent per kilo voor de sortering 65/75. Grovere sorteringen zitten daar zo’n 10 cent onder.

Bij Borgloon zitten nog zo’n 5 miljoen van de oorspronkelijke 35 miljoen appels in de bewaring, waarvan 3,5 miljoen Jonagold of Jonared. Golden Delicious en Braeburn zijn de andere rassen. Volgens de woordvoerder verloopt het seizoen rustig en gelijkmatig en ook volgens verwachting. Hij schat in dat in juli de laatste appels verkocht gaan worden, zoals gebruikelijk. “De kwaliteit is nog steeds goed. De mindere partijen zijn inmiddels geruimd en de partijen volgen elkaar mooi op.” De grovere sorteringen worden vooral in het binnenland afgezet. De exportvraag vanuit Rusland is niet anders dan in andere jaren. “Kortom, het seizoen verloopt naar wens.”

Zaltbommel tevreden

Ook de woordvoerder van Veiling Zaltbommel toont zich tevreden. “Wij zijn geen grote veiling als het om hardfruit gaat, maar we kunnen redelijk mee met de Belgische prijzen.” De prijzen die betaald worden voor export appels bij grotere afzetcoöperaties liggen 15 tot 20 cent lager. “Dan gaat het om grote hoeveelheden in bulk. Op die markt zitten wij als veiling niet. Bij ons gaat het om kleinere partijen en dan wordt er iets gemakkelijker voor een wat hogere prijs gedrukt. Voor onze telers is dat alleen maar gunstig natuurlijk.”

Goede kwaliteit

Ook in Zaltbommel zijn de appels nog van goede kwaliteit. “Met Jonagold is niets mis. De beste prijzen worden betaald voor de eerste pluk. De tweede pluk gaat voor 5 tot 10 cent minder weg. Wekelijks veilen we eerste pluk. Als we tweede pluk hebben, wordt die daarna geveild.”

Elstar vertoont af en toe een schilvlekje, maar ook voor dat ras worden nog goede prijzen betaald.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin