Doorgaan naar artikel

Binnenlandse Elstar duurder dan Duitse

Het is vrij ongebruikelijk dat rond deze tijd Nederlandse Elstar hoger noteert dan Duitse, maar afgaande op de noteringen en geluiden uit de handel is dat wel de situatie.

De noteringscommissie in Bodensee gaf aan dat voor de maat 65-70 voor Elstar 65 cent per kilo werd genoteerd, een plus van 3 cent. Grotere maten 75-85 kwamen uit op 83 cent, een plus van twee. In Nederland liggen telersprijzen zo tussen de 70 cent en €1,10. De betere appels 75-85 millimeter brengen prijzen op van boven de euro. Het geeft mogelijk aan dat de binnenlandse Elstarvraag goed is, met daarbij een oplopende exportvraag. Bovendien wordt in Nederland goed betaald voor kwaliteit. Dat lijkt het verschil met Duitsland waar veel via discounters de markt opgaat. Of de middenprijs voor alle sorteringen ook beter zijn in Nederland valt dan nog te bezien. De Duitse groothandelsprijzen Elstar liggen op €1,01. Dat was 77 cent in 2012 in week 4.

Opvallend is de prijsnotering voor Jonagold in Duitsland. Daar lopen de prijzen wat terug op de groothandelsmarkten; 7 cent per kilo in vier weken. In Nederland meldt de handel een stabiel prijsbeeld.

Voor Conference lijkt even een einde aan de sterke prijsstijging van de laatste weken. Mogelijk dat zelfs een lichte daling voordoet als de handel in Berlijn zit voor de Fruit Logistica. Dat doet niets af aan zeer rooskleurige vooruitzichten voor de komende weken en maanden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin