Doorgaan naar artikel

Jonagold kwakkelt door in nieuw seizoen

De prijzen van appels van het ras Jonagold kruipen langzaam uit het dal waarin ze aan het begin van het nieuwe seizoen onmiddellijk terecht kwamen. De noteringen op Veiling Borgloon kwamen deze week tot 75 cent.

Een kiloprijs van 75 cent voor de sortering 75 tot 80 millimeter is nog steeds niet direct een prijs om gebak te gaan bestellen, stelt een teler. Helemaal verkeerd begon het seizoen ook weer niet stelt hij, want voor de kleinere sorteringen werd al tussen de 80 en 90 cent betaald. Die prijzen zijn op Borgloon vervolgens niet meer gehaald. Deze hele maand werd voor de sortering 65 tot 75 millimeter rond de 55 cent betaald.

Met Jonagold ging het in het afgelopen seizoen ook al niet echt crescendo. De consumptie van het bulkras daalt, ten koste van importappels als Pink Lady of het Europese clubras kanzi. Het gebrek aan uniformiteit door de vele mutanten wordt wel als reden aangehaald voor het inmiddels structureel lijkende lage prijspeil. Een gebrek aan constante kwaliteit van dit ras zou de consument kopschuw maken en doen grijpen naar vergelijkbare appels, ook al zijn die ietsje duurder.

Het feit dat er dit seizoen veel grote Jonagolds aan de bomen hingen en nu in de koelcellen liggen, lijkt er niet direct veel aan te helpen. De sorteringen 80/85 en 85/90 doen deze maand op Veiling Borgloon rond de 40 cent. Volgens een handelaar gaat er het nodige naar de Nederlandse, Belgische en Duitse supermarkten waar deze weken nogal al wat 1-, 2- en 3-kilozakken in de aanbieding zijn gegaan. Maar ook de Russische markt neemt nog wel wat op.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin