Doorgaan naar artikel

‘Suikermais past prima in bouwplan’

Teler Maarten Janse zaait dit jaar voor het eerst suikermais. Hij verwacht er een goed saldo mee te kunnen realiseren, maar risico’s zijn er ook.

Vroeger teelden de ouders van Maarten Janse een paar seizoenen suikermais. Zo’n 25 jaar geleden verdween het gewas uit het bouwplan, maar nu zaait Janse het weer voor het eerst.

Maarten Janse (36) laat op een perceel van 8 hectare suikermais zaaien. Over 100 dagen is de mais oogstrijp. - Foto: Peter Roek

Maarten Janse (36) laat op een perceel van 8 hectare suikermais zaaien. Over 100 dagen is de mais oogstrijp. – Foto: Peter Roek

Daarnaast teelt hij in Wolphaartsdijk (Zeeland) zilte groenten, waaronder zeekraal, en heeft hij een camping met 75 plaatsen. In totaal heeft het Zeeuwse bedrijf een oppervlakte van 65 hectare, waarvan dit jaar dus 8 hectare suikermais. Het gewas wordt geteeld voor de kolven die bestemd zijn voor menselijke consumptie. Het is een ander type mais dan snij- of korrelmais. In totaal stond er in Nederland vorig jaar 923 hectare suikermais op 152 bedrijven; dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010. Ongeveer een derde staat in de provincie Zeeland.

Waarom zaait u weer suikermais?

“Ik was al wat langer op zoek naar een nieuw gewas. Gemiddeld hebben we een 1 op 6-bouwplan en zonder de teelt van uien valt dat niet mee. Ik moet nogal eens 2 jaar tarwe of een ander gewas achter elkaar zaaien. De grond waar de suikermais komt, was niet zo geschikt voor tarwe of wintergerst en zodoende kwam suikermais in beeld. Ik heb ook vlas overwogen, maar dat leek wat minder interessant en moeilijker inpasbaar. De mais wordt later gezaaid en geoogst dan de andere gewassen, dus past qua arbeid goed. Dat het vroeger hier al is geteeld, heeft daar niet zo veel mee te maken, ik was toen pas 11 jaar oud.”

Aan wie gaat u de suikermais leveren?

“We hebben een contract met Farm Pack in Kapelle. Het bedrijf is gespecialiseerd in teelt en afzet van maiskolven en heeft veel suikermais in de regio staan. Vorig jaar had ik al eens geïnformeerd en voor dit teeltjaar hadden ze ruimte. Het bedrijf verzorgt het zaaien en het oogsten van de mais. We hebben een prijsafspraak die wel afhankelijk is van de hoeveelheid en de kwaliteit van de mais.”

‘Suikermais past goed in het bouwplan en de financiële vergoeding is prima’

Hoe verwacht u dat de teelt financieel uitpakt?

“De prijs die we krijgen, vertel ik liever niet. Maar we kunnen er een hoger saldo mee halen dan met tarwe of graszaad. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe het gewas er straks voorstaat. Gemiddeld wordt er 10 ton droge stof van een hectare gehaald, maar er zijn ook uitschieters van 13 tot 14 ton. Zelf zorgen we voor een goede grondbewerking en vruchtwisseling, maar het blijft ook een beetje geluk wat voor jaar het wordt.”

Waar ligt teelttechnisch de grootste uitdaging?

“Schimmelbestrijding is lastig in de mais omdat er weinig middelen voor deze toepassing zijn toegestaan. Onze teeltbegeleider van Farm Pack zal daarbij meekijken. Het spuitwerk laten we overigens doen omdat onze eigen spuit een te breed rijspoor heeft. Ook is er risico op het platgaan van de mais. Het juiste oogstmoment is erg belangrijk en natte grond geeft risico op structuurschade van de bodem. Gemiddeld is de mais 100 dagen na het zaaien klaar om te oogsten.”

Suikermais wordt een vast onderdeel van het bouwplan?

“Ik ga kijken hoe het dit jaar gaat. Het gewas past goed in het geheel en de financiële vergoeding is ook prima.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rene Stevens

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin