Doorgaan naar artikel

LNV erkent onduidelijkheid over bufferstroken

Het ministerie van Landbouw is nog bezig met de nadere uitwerking van de bufferstroken, waardoor ze ook geen antwoord hebben op veel vragen die boeren hebben over de bufferstroken. Het ministerie erkent dat er op dit moment veel onduidelijkheid is.

“Samen met de RVO werken we dit nu nader uit. We zullen zo snel als mogelijk hier de sector over informeren”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Bufferstroken fout ingetekend

De kaarten met bufferstroken die RVO heeft gepubliceerd veroorzaken veel onrust in agrarische sector. Veel boeren en adviseurs melden dat er verkeerde bufferstroken zijn ingetekend. In sommige gevallen zijn bijvoorbeeld langs dezelfde sloot aan de ene kant 3 meter bufferstrook en aan de andere kant 1 meter bufferstrook ingetekend. Dit bij percelen van een vergelijkbaar oppervlak. Ook zijn bufferstroken ingetekend op plaatsen zonder sloten.

LTO Nederland eist een technisch gesprek met het ministerie van Landbouw en RVO over de bufferstroken, zoals RVO die op landbouwpercelen heeft ingetekend. LTO constateert dat de bufferstroken zijn ingetekend op basis van verouderde kaarten en is er geen contact geweest met de waterschappen of sloten droog of watervoerend zijn.

Volgens LTO zijn veel percelen onterecht als watervoerende sloot ingetekend. “Het is werkelijk een puinhoop die hierdoor is ontstaan, met mogelijk heel veel administratieve lasten voor ons. Dat vinden we onacceptabel”, aldus Joris Baecke, portefeuillehouder bodem en water van LTO Nederland.

LTO is ook bezorgd over de handhaving van de bufferstroken. Wat LTO betreft kan er alleen gehandhaafd worden op basis van de werkelijke situatie ter plaatse, totdat de goede sloten zijn ingetekend. Niet op basis van de fout ingetekende kaarten.

Waterschappen niet betrokken bij bufferstroken

De Unie van Waterschappen kan niet zeggen of de bufferstroken zoals RVO ze heeft ingetekend wel of niet kloppen. “Over het intekenen van bufferstroken gaan waterschappen niet”, legt een woordvoerder van UvW uit. De kaarten met typen waterlopen zijn door de waterschappen aangeleverd bij RVO en deze zijn als bron gebruikt voor de BGT, de basisregistratie grootschalige topografie.

Waterschappen gaan niet over de begrenzing van percelen. “Waterschappen zijn tot nu toe weinig betrokken bij het intekenen van de bufferstroken. RVO heeft in sneltreinvaart dit systeem moeten opzetten. Het systeem zal niet direct goed gaan. 2023 is een ‘oefenjaar’”, aldus de waterschappen.

De Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd bij minister Adema van Landbouw over de bufferstroken. Het bemestingsseizoen begint volgende week. Adema wilde de invoering van de bufferstroken een jaar uitstellen, maar daar ging de Europese Commissie niet mee akkoord. Een regeling om de bufferstroken alsnog per 1 maart in te voeren, ligt voor bij de Tweede Kamer.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin