Doorgaan naar artikel

‘Bladgewassen groeien nauwelijks’

“Door het donkere weer zit er geen groei in de bladgewassen. Normaal hebben we met een beetje nachtvorst en een zonnetje overdag groei, maar nu niet”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

De winterpostelein is van goede kwaliteit. De eerste oogst was begin november. “Door de matige groei is er niet veel te oogsten. Per dag hebben we niet meer dan 20 tot 30 bakjes van een kilo. We komen een enkel zwart hartje tegen, maar die plukken we er met de oogst uit. We zien ook geen zwarte luis.”

De teler blijft afhankelijk van het weer tot eind januari of half februari iedere drie weken 250 vierkante meter winterpostelein zaaien. Voor het zaaien van het fijne zaad mengt hij dat met fijne kristalsuiker om het goed met de eenrijige zaaimachine te kunnen zaaien. Echter door het vochtige weer is de suiker met het zaad dat nog in het zaadbakje zat, gaan klonteren tot harde bonken. De teler heeft hierdoor een bakje met zaad weg moeten gooien.

Wij zaaien het hele jaar door, want als er vraag is, moet je ze wel hebben

Hele jaar door raapstelen zaaien

De vraag naar raapstelen is niet zo groot. “Raapstelen kun je ook beter in het voorjaar hebben. Maar wij zaaien het hele jaar door, want als er vraag is, moet je ze wel hebben.”

Het gewas van raapstelen is mooi, maar heeft wel een geel lobblaadje. Deze wordt er met bossen uitgehaald. “Het valt alles mee gezien het vochtige weer. Andere jaren hadden we meer last van meeldauw. Witte vlieg is door het koudere weer ook aardig verdwenen.”

Wel vraag, geen product

Buitendijk heeft in de maand december geen raapstelen geoogst, omdat het gewas door het donkere weer niet groeit. De vraag naar raapstelen was er wel. In januari wordt er weer gebost.

“Peterselie groeide wel en hebben we vanwege een zwart hartje eerder gebost. We houden het goed bij, dan valt het mee. Als we het gewas twee weken langer hadden laten staan, zou het weg zijn geschimmeld en konden we het product weggooien. Een jong gewas oogsten, kan alleen als de vraag en prijs goed zijn. De handel zeurt dan niet over die kleine bosjes.”

Tijd voor klaarmaken nieuwe teelten

Als het niet te hard vriest, worden half januari of in februari weer een vakje kroten gezaaid. Verder maakt de bladgewassenteler in deze rustige tijd de kas en grond weer klaar voor de nieuwe teelten. Van de lege kassen worden de gevels aan de binnenkant met Dimanin tegen algen afgespoten. De grond wordt na het strooien van kunstmest (kalksalpeter en 12-10-18) gefreesd. “Dan ligt alles klaar voor februari, want dan wordt het met het werk weer drukker en hebben we er geen tijd meer voor.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin