Doorgaan naar artikel

‘Afrijping laatste trossen vertraagd’

“Ons besluit om in de laatste weken van de teelt de laatste witte vlieg niet met een bespuiting op te ruimen, heeft goed uitgepakt”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.

In week 42 zijn de laatste 1,5 tot 2 trossen met ethrel gespoten. “De laatste trossen kleurden niet snel door. Eind september en begin oktober hadden we aardig weer, waardoor het gewas voldoende productief was. Eind oktober was het regenachtig en koud weer, waardoor de doorkleuring minder snel ging dan gehoopt.”

De kwaliteit van de laatste tomaten was goed. Door neusrot was er wel een beetje uitval. “Door het klimaat waren er momenten dat er een hoos aan tomaten afging. Dat was ook het moment van het ontstaan van neusrot. Dat zagen we wel aankomen en hebben daarop geanticipeerd met meer calcium geven, een druppelbeurt in de avond, luchtig telen en hoog in vocht de nacht in, maar helemaal voorkomen is niet gelukt.”

De achterstand in productie is niet ingelopen en is 3 tot 5 procent minder dan voorgaande jaren.

Geen extra bestrijding witte vlieg

Aan het einde van de teelt is geen chemische bestrijding tegen witte vlieg uitgevoerd. “Onze ervaring van vorig jaar is dat we met zo’n middel niet alleen witte vlieg doodt, maar ook Macrolophus. Aan het einde van de teelt blijven er dan nog te veel witte vlieg over. Dit jaar hebben we de laatste weken van de teelt geen bespuiting tegen witte vlieg uitgevoerd. We zijn enthousiast over onze keuze, want met het opruimen van het tomatengewas kwamen we veel Macrolophus tegen en bijna geen witte vlieg. We zijn dus schoner geëindigd dan vorig jaar toen we wel hadden gespoten.”

Met de ethrel-behandeling is Ortiva meegespoten tegen bladvlekkenziekte Cladosporium. Eerder, in week 38, is dit middel alleen pleksgewijs gespoten. Met dit middel is een goed resultaat bereikt.

Voldoende tijd voor teeltwisseling

De afrijping van de laatste tomaten heeft wel vertraging van een halve week opgeleverd. Maar doordat voor de teeltwisseling 3,5 week stond gepland, was er met 3 weken nog voldoende ruimte voor de teeltwisseling.

In week 45 is begonnen met de kas leeg te ruimen. Al het plant- en organisch materiaal is meegenomen. Naast het gewas en de steenwolmatten zijn ook de loopfolie, gevelfolie en CO2-darmen eruit gegaan.

Voor de start van de teelt worden de druppelslangen gespoeld met waterstofperoxide en via de draingoot afgevoerd, waardoor deze tevens wordt ontsmet.

AC-folie trekken

Voor de nieuwe teelt is nieuw zwart/wit folie neergelegd voor onder de matten. Alle stekers hebben een week lang in zuur met waterstofperoxide gelegen. “Ze zijn goed schoon geworden.” Vlak voor het planten is er AC-folie bovenin de kas getrokken. Dat blijft erin totdat het te vochtig wordt in de kas. Dat zal na een periode van ongeveer 12 weken zijn.

Overschakeling naar kokosmatten

“We zijn van steenwolmatten overgegaan naar kokosmatten. Hier zijn verschillende redenen voor. De prijs van kokosmatten is interessant. Het heeft een betere CO2-voetprint. En omdat we steeds minder chemie mogen gaan gebruiken, slaan gewasbeschermingsmiddelen beter aan in kokos dan in steenwol. Kokos is ook beter voor hergebruik. Vanwege de kleinschaligheid met 1,2 hectare kunnen we in één keer overgaan.”

Andere onderstam

In week 47 is hetzelfde ras, Mediax, als afgelopen teelt geplant, maar wel met een andere onderstam: Astrolite (TRC 51760) van The Rootstock Company. De tomatenplant is net als andere jaren geënt getopt op het derde blad.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rick Van Schie

is tomatenteler bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin